Teolliset valmistustekniikat kurssilla suunniteltiin tuote VTT:n kehittämien keraamisten vedesuodattimien ympärille. Itse suodattimet ovat halkaisijaltaan vain 20mm ja paksuudeltaan 5mm. Kahden barin paineella suodatin suodattaa vettä noin viisi litraa tunnissa. Ryhmäämme kuului lisäkseni Anna Vienamo, Rasmus Haikka ja Laura Hietala.
Lähdimme kehittämään retkeilyyn suunnattua varustetta. Retkeily ympäristöön soveltuva tuote asettaa jo itsessään joitain vaatimuksia. Tuote pitää voida pitää puhtaana, sen on oltava pienehkö ja helppo kantaa mukana. Tuotteen tulee kestää ympäristön rasituksia kuten lämpötilavaihteluja ja UV-säteilyä. Laitteen pitää myös tuottaa tarpeeksi painetta, jotta veden suodattaminen olisi mahdollista.
Pullot erotetaan toisistaan, ulompaan mustaan pulloon laitetaan puhdistettava vesi ja pullo täytetään tiivisteeseen asti. Sisempi pullo asetetaan ulomman pullon päälle ja vesi puristetaan kuormaliinan tuottamalla paineella ulommasta pullosta sisempään pulloon keraamisten suodattimien läpi. Keraamiset suodattimet ovat sisemmän pullon pohjassa. Jotta ilma joka korvaantuu suodattimista tulevalla vedellä pääsisi pakoon sisemmästä pullosta, on korkki jätettävä yhden kierroksen auki suodatuksen tapahtuessa.
Suodattimet on helppo irrottaa pullosta ja puhdistaa. Kyseiset keraamiset suodattimet ovat siitä hyviä, että ne voidaan puhdistaa polttamalla vaikka nuotiossa. Pullo suodattaa vettä nopeasti noin 700 ml. Painoltaan pullo on kokonaisuudessaan noin 390g. Muut mitat; korkeus 30mm ja halkaisija 70mm.
Pullot on valmistettu polypropeenista sen ominaisuuksien vuoksi. Polypropeiini on jäykkää ja sillä on hyvä väsymiskestävyys. Se kestää kemikaaleja ja siitä on elintarvikesoveltuvia laatuja. Polypropeiinia voi prosessoida ruiskuvalulla, ekstruusiolla, puhallusmuovauksella, lämpömuovauksella, tyhjiövalulla ja rotaatiovalulla. Sitä on helppo työstää monin eri tavoin kuten hitsaamalla, poraamalla ja sorvaamisella. Pullon tiivisteet on valmistettu silikonista. Silikoni kestää lämpötilanvaihteluita. Siitä voi tehdä hajutonta ja se on vedenpitävää.
Valmistustekniikka tälle tuotteelle olisi kaksiainevalu. Se on helppo valmistaa tällä menetelmällä. Se on myös hygieeninen valmistustapa ja se vähentää hukkuvien osien määrää.
Kuormaliina valmistetaan levytavararosterista leikkaamalla ja taittelemalla. Kuormaliinan liina itsessään on polyesteriä.

Muut Projektit

Back to Top